Bewegen

 

 – Bal gooien

Duur van de activiteit: ± 30 minuten.

De bal keuze hangt af van wat de persoon met dementie nog wel of niet kan. Kan iemand nog goed gooien en vangen dan voldoet een normale bal zoals je ze bij de speelgoedwinkel kunt kopen.

Heeft iemand moeite met vangen en wordt het spel zittend gedaan, dan is het beter om een zachte bal van b.v. stof te gebruiken.

Ga tegenover elkaar staan, of zitten. Vertel duidelijk dat je de bal gaat gooien en dat de ander moet vangen. Gooi onderhands, dan zit er minder snelheid in de worp dan bij bovenhands.

Zodra de bal gegooid wordt zal de ander instinctief de handen omhoog doen om te vangen. Zorg daarom dat er goed gericht en zacht gegooid wordt. Stimuleer de ander om terug te gooien door te laten zien dat je wilt vangen.

Als het met een bal niet lukt dan kan er ook een ballon gebruikt worden, in dit geval kan er wel bovenhands gegooid worden.

 

 – Dansen ☆☆

Duur van de activiteit: ± 30 minuten.

Zet vrolijke muziek aan en dansen gaat bijna vanzelf. Iedereen kan dansen, voor dansen bestaan geen regels.

Kies vrolijke herkenbare muziek. Het liefst muziek die de persoon met dementie vroeger ook leuk vond.

Heeft u een IPod, telefoon, tablet of computer met spotify? Er bestaan muzieklijsten speciaal gericht op ouderen. Zo heeft Alzheimer Nederland een lijst gemaakt samen met Spotify. Deze lijst is speciaal voor mensen met dementie.

Nodig de ander tot een dans door zelf te beginnen. Bij mensen met gevorderde dementie kan het wat langer duren eer er reactie komt, maar het kijken naar iemand die danst is al een prikkel tot een positieve ervaring.

Ook als iemand niet meer kan staan is het mogelijk om samen te dansen. Geef elkaar de handen en maak dansbewegingen. Zit de ander in een rolstoel, dan kan deze door de ruimte op het ritme van de muziek gereden worden.