Buiten activiteiten

 

Moestuin

Vroeger aten mensen veel meer eten vers van het land, of van de boer. Veel mensen kweekten zelf groente en/of fruit in de tuin. Veel groente werd dan bewerkt om in de winter te kunnen eten. Zo werd het b.v. in weckpotten gedaan, appels werden op zolder op kranten gelegd, van fruit werd jam gemaakt.

Als mensen het leuk vinden is het een optie om zelf een moestuin aan te leggen. Dit kan in de tuin, in bakken of op een balkon. Geheel aangepast aan de hoeveelheid ruimte die men heeft.

Geschikte soorten groente en fruit zijn o.a. :

  • – Tomaten
  • – Radijs
  • – Sla
  • – Wortel
  • – Aardbeien
  • – Tuinbonen

Afhankelijk van wat de persoon met dementie lekker vindt om te eten bepaalt u waar u voor kiest.

moestuin

Begin bij het begin door samen in kleine bakjes in te zaaien. Bij de tuinwinkels zijn alle materialen te vinden die nodig zijn om een moestuin/bak aan te leggen.

Laat de persoon met dementie zo actief mogelijk meehelpen en meedenken. Laat evt. de gebruiksaanwijzing lezen, aarde in de potjes doen, water geven.

Begeleid zoveel mogelijk bij het verzorgen van de plantjes en houd zelf in de gaten wanneer het verpot moet worden naar een grotere pot, bak of naar de tuin.

Kijk regelmatig samen of groente of fruit al geoogst kan worden en ga het samen opeten of er iets van koken. Het leukste is om een herkenbare maaltijd van vroeger klaar te maken.

 

Vogelhuisje bijhouden

 

Een vogelhuisje bijhouden is een activiteit voor de winter en het voorjaar.

Zorg dat er twee soorten volgelhuisjes zijn. Eentje om in de winter voer op te leggen of aan te hangen en eentje waar vogeltjes in het voorjaar een nestje in kunnen maken (leuk om van een afstand naar te kijken).

20043449406_ce61c78417_o

In wintertijd

Kies samen voer uit dat in het huisje gelegd kan worden, dit kan gekocht worden of zelf gemaakt worden.

Bijvoeden van vogels kan volgens de vogelbescherming geen kwaad, het helpt vogels om op temperatuur te blijven in koude tijden.

Wat kan er allemaal in een vogelvoederhuisje?

– Brood: maak samen kleine stukjes van oud brood en vraag aan de persoon met dementie of deze ze in het huisje wil leggen (als dit mogelijk is, anders zelf doen en de ander mee laten kijken)

– Pindaketting: rijg samen een ketting van ongepelde pinda’s en hang deze aan het vogelhuisje of evt. aan een boom die in het zicht staat.

– Vetbol: Zelf een vetbol maken is vrij makkelijk. Koop een blok frituurvet en een zak met verschillende zaden voor vogels (stukjes pinda’s, zonnebloempitten, mais, en andere kleine zaden) in de dierenwinkel.

Smelt het vet in de pan en doe er evenveel zaden bij en meng dit goed door elkaar. Niet heet laten worden, alleen smelten.

Doe een stevig touwtje aan een stokje in een oude bloempot (het stokje ligt op de bloempot en het touwtje hangt erin). Doe hier het mengsel in het laat het hard worden. Haal de bloempot eraf en hang de bol op. Wel op een plek waar katten niet makkelijk bij kunnen.

Wilt u meer weten over het voeden van vogels? Kijk dan op de site van Vogelbescherming Nederland, klik HIER 

In het voorjaar

In het voorjaar hebben vogels het druk met het maken van nestjes. Het is leuk om samen met de persoon met dementie dit proces te volgen. Kijk regelmatig naar het huisje om te zien of er iets in en uit gaat. Praat met elkaar over hoe vogels nestjes maken, wat voor soort volgens men ziet, hoe vogels leren vliegen enz. 

Geef vogels in het voorjaar geen pinda’s te eten, ze kunnen dit aan hun jongen gaan geven die kunnen erin stikken. Vetbollen zijn ook niet nodig in het voorjaar, deze worden toch te zacht. Vogels hebben extra eiwitten nodig als ze eieren gaan leggen. Dit halen ze uit insecten die ze zelf zoeken. 

Het is natuurlijk niet mogelijk om in het nestje van de vogeltjes te kijken, maar u kunt wel met de persoon met dementie nestjes kijken via internet. Dit kan op de pagina van Beleef de lente, klik HIER

Houd samen in de gaten wanneer de jonkies uit gaan vliegen, het is leuk om dit ritueel te zien, al is de kans dat het lukt vrij klein. 
photo credit: 20150726-MAM_0067 via photopin (license)