Creatieve activiteiten

 

– Breien en/of haken ☆☆☆

 Oudere dames van nu (in ieder geval boven de 70) kunnen vaak goed breien en/of haken. Het is een vaardigheid die ze al jong geleerd hebben.

Toen er meer armoede was dan nu maakten mensen vaker de kleding zelf. Kleding werd vermaakt, doorgegeven, hergebruikt, doorverkocht en pas als er niets van over was werd er een poetslap van gemaakt.

Zo was het ook met breien en haken. Dingen die veel gemaakt werden waren o.a.:

  • – sokken
  • – truien
  • – vesten
  • – dekens
  • – omslagdoeken
  • – pannenlappen

Omdat breien en haken al vroeg geleerd werd is het een vaardigheid die mensen met dementie (met name in de eerste fase) nog goed kunnen uitvoeren.

Kies een makkelijk project zoals een kleine deken, vierkante lapjes om aan elkaar te naaien, pannenlappen. Koppen een doel aan het project b.v. pannenlappen voor een kleindochter die net een eigen huis heeft, of een dekentje voor een baby die op komst is.

Zorg voor goede wol, duidelijke kleuren en niet al te dunne naalden. Een fijn werk is soms moeilijk te zien. Kies wel samen de kleur van de te gebruiken wol en betrek de keuze bij het doel van het breiwerk. Probeer zwart te vermijden, zwart is een lastige kleur om te zien.

Laat de persoon met dementie voordoen hoe het moet om te ontdekken wat deze nog wel of niet kan. Help even als het niet lukt met het opzetten van de steken en het breien van de eerste pen. Kies voor een makkelijke steek. In breiboeken staan de steken beschreven en via youtube zijn veel filmpjes die kunnen helpen bij het opzetten van een breiwerk.

Draag het werk na de eerste pen over aan de persoon met dementie om er verder aan te breien. Informeer af en toe of het goed gaat en kijk of er geen steken losgelaten zijn.

Haken werkt volgens hetzelfde principe van breien, kies hier ook voor een iets dikkere haaknaald, goede wol, duidelijke kleuren en eenvoudige steken.

Als blijkt dat het gekozen werk toch te moeilijk of te groot is, stel dan voor om iets anders te maken. Iets eenvoudigers.

 

-Kleuren ☆☆ 

Mensen met dementie iets in laten kleuren wordt helaas al snel gezien als kinderachtig. Dit is niet terecht, het is ontspannend en het is een activiteit die mensen met dementie nog lang kunnen doen.

Gelukkig bestaan er tegenwoordig veel kleurboeken voor volwassenen en zelfs speciale kleurboeken voor senioren.

De keuze van kleurboek of kleurplaat is afhankelijk van wat de persoon met dementie wel of niet kan en wat hij/zij leuk vindt.

Een kleurboek voor volwassenen is een goede keuze voor iemand in de eerste fase van de ziekte, al is goed zicht ook belangrijk omdat het vaak kleine vakjes zijn.

Kies samen een boek uit in de winkel. Als de keuze te groot is laat er dan drie zien en laat er dan een uit kiezen. Mensen met dementie kunnen vaak niet kiezen als het aanbod te groot is.

Gebruik stevige potloden waar de punten niet te snel kapot van gaan. Met stevig bedoelen we niet dikke potloden, maar potloden van betere kwaliteit. Niets frustrerender dan potloden waarvan de punten steeds afbreken.

Is de persoon met dementie in een verder stadium van de ziekte dan kan het zijn dat kleurboeken, platen eenvoudiger en overzichtelijker moeten zijn. Probeer dan iets te vinden met een volwassen benadering, iets met bloemen, dieren, natuur. Geen kleuterplaatjes, tenzij de persoon met dementie duidelijk laat merken deze mooi te vinden dan is het prima.

Maak er een gezamenlijke activiteit van door samen aan tafel te kleuren en het resultaat aan elkaar te laten zien.

Zet een rustige achtergrond muziek aan, dit kan een extra ontspannende werking hebben. Het kan ook storend werken, dan is het beter om het niet te doen.

Hang een ingekleurde plaat ergens op zodat de persoon met dementie het regelmatig terug kan zien en er evt. over kan vertellen.

Als er veel gekleurd wordt bewaar het werk dan in een verzamel map waar af en toe in gebladerd kan worden.