Hoe het werkt

 

Het niveau van de activiteiten wordt aangegeven door middel van sterren. Hoe meer sterren, hoe moeilijker de activiteit.

 

Hoog               ☆ ☆ ☆ (voor mensen met een lichte vorm van dementie)

Gemiddeld     ☆ ☆     (voor mensen met een middelmatige vorm van dementie)

Laag                 ☆         (voor mensen met gevorderde dementie)

 

De moeilijkheidsgraad kan vervolgens gekoppeld worden aan de fase van de ziekte waarin de persoon met dementie zich bevindt. Daarnaast kan er ook gekeken worden naar de mogelijkheden die iemand nog heeft.

Mensen met gevorderde dementie zullen bij veel activiteiten niet meer actief mee kunnen doen, maar kunnen er wel bij betrokken worden door ze mee te laten kijken met wat er gebeurd en ondertussen te vertellen wat er gedaan wordt.

 

Kijk altijd naar de mogelijkheden.

Voorbeeld: Iemand heeft de laatste 30 jaar elke week rummycup gespeeld met een vaste groep vriendinnen. Deze vaardigheid zit zo diep geworteld dat het best zo kan zijn dat deze persoon het spelletje nog steeds kan spelen. Misschien moeten de regels op een gegeven moment aangepast worden, maar als dat ervoor zorgt dat het spel gespeeld kan worden dan is het zeker aan te raden. Blijkt het niet te lukken dan kan men op zoek gaan naar een spelletje dat makkelijker is. Mens erger je niet, Ganzenbord of iets dergelijks.