Koken en bakken

 

– Lievelingsgerecht van vroeger koken ☆☆

Mensen met dementie weten nog veel van vroeger. Het is prettig voor ze om het verleden te kunnen herbeleven, dat voelt vertrouwd en veilig. Iedereen heeft wel een lievelingsgerecht uit de jeugd, iets waarop je je als kind verheugde als het op tafel kwam.

Probeer te ontdekken welk gerecht de persoon met dementie vroeger heel erg lekker vond of dat fijne herinneringen oproept. Denk hierbij aan de geur in huis als moeder een bepaald gerecht maakte of een gerecht waarbij vroeger altijd geholpen mocht worden. Maak samen dit gerecht. Als het samen niet meer lukt, maak dan het gerecht voor de oudere klaar de geur en de smaak zullen aan vroeger doen denken.

Kies bij voorkeur een origineel recept. Via internet zijn veel recepten te vinden uit “oma’s” tijd. Het kan ook zijn dat de oudere met dementie nog kookboeken van vroeger heeft die gebruikt kunnen worden.

In de bibliotheek en bij de boekhandel zijn ook kookboeken te vinden met ouderwetse recepten.

Voorbeelden van maaltijden die vroeger veel gegeten werden:

 • – Stampotten zoals van boerenkool, zuurkool, andijvie. Hete bliksem, hutspot.
 • – Suddervlees of draadjesvlees
 • – Blote billetjes in het gras (snijbonen en witte bonen)
 • – Gebakken bloedworst met appel
 • – Griesmeelpudding
 • – Gehaktballen
 • – Poffertjes

en nog veel meer. De oudere met dementie zal waarschijnlijk kunnen vertellen wat er vroeger allemaal gegeten werd.

Maak het gezellig, dek de tafel met een tafellaken van vroeger,  gebruik vertrouwd servies en bestek. Zet de pannen op tafel en laat de oudere met dementie (als dat lukt) zelf het eten opscheppen. 

Eet smakelijk! 

– Verse soep maken ☆☆

 Vroeger werd er op een vaste dag in de week soep gegeten. Bij sommige gezinnen was het zaterdag en bij andere op zondag.

Samen met de persoon met dementie soep maken is een ontspannen activiteit die het sociale contact en de zintuigen stimuleert.

Elke soort soep kan gemaakt worden, dat is een persoonlijke keuze en afhankelijk van wat de persoon met dementie wel of niet lekker vindt.

Het is mogelijk de soep te maken vanaf het trekken van de bouillon, een dag van tevoren beginnen, of met bouillonblokjes.

In het recept kiezen we voor de snelle groentesoep omdat het vooral gaat om de activiteit van het maken van de soep.

 

Groentesoep15433027707_dd4c68e4d5_b

 Ingrediënten en benodigdheden

 • – Grote soeppan
 • – Bouillon (uit pot of pakje)
 • – Groente naar keuze b.v.: wortel, prei, bloemkool, sperziebonen, broccoli e.d.  
 • – Vermicelli
 • – Peterselie
 • – Gehakt (om balletjes van te draaien)
 • – Voor het gehakt: zout, peper, nootmuskaat en paneermeel (evt. een ei)

 

Bereiding

Begin met samen de balletjes draaien. Kneed het gehakt met de paneermeel, zout, peper en nootmuskaat door elkaar. Als het te droog is dan kan er een ei doorheen, maar dat hoeft niet.

Draai samen de balletjes en leg ze op een bord. Breng wat water aan de kook om de balletjes in gaar te koken. Dit kan ook in de soep zelf, maar dan blijft de soep niet helder.

 Laat de persoon met dementie helpen met het wassen en snijden van de groente in kleine stukjes. Hak de peterselie fijn. Maak ondertussen de bouillon volgens gebruiksaanwijzing van de verpakking. Of maak de verse bouillon een dag van tevoren en breng deze aan de kook.

Zodra de bouillon kookt kunnen gesneden groenten, de peterselie en de voorgekookte balletjes erbij. Laat de soep 10 min. op een lage hittebron zachtjes koken en doe daarna de vermicelli erbij. Laat het nog 10 minuten koken.

 

Bovenstaande soeprecept is een eenvoudig voorbeeld. Soep kan geheel naar eigen wens gemakt worden. Recepten zijn te vinden in kookboeken en op internet.
photo credit: Kippesoep/ Chicken Soup via photopin (license)