Muziek

 

 – Liedjes van vroeger zingen ☆☆☆

Mensen met dementie hebben behoefte aan herkenning. Met het zingen van herkenbare liedjes wordt er aan deze behoefte voldaan. Zingen stimuleert de hersenen op een positieve manier, het ontspant, het leidt af van de dagelijkse beperkingen die dementie met zich meebrengt. Zingen maakt vrolijk en brengt gezelligheid.

Zingen kan altijd en overal. Met en zonder muziek. Begin zelf een herkenbaar liedje te zingen en de persoon met dementie zal al snel invallen en meedoen.

Kies liedjes die passen bij het niveau van dementie waar de persoon zich in bevindt. Dus geen kleuterliedjes in de eerste fase van dementie, maar wel in de laatste fase. Al zingende kom je erachter welke liedjes herkenbaar zijn en wel of niet leuk gevonden worden.

In deze moderne tijd kun je oneindig veel liedjes vinden via youtube en streamingmedia. Er zijn hele afspeellijsten te vinden met muziek van vroeger. Het is ook mogelijk zelf een lijst te maken en daar alle liedjes in te zetten die de persoon met dementie leuk vindt.

Heeft u geen toegang tot moderne apparatuur dan zijn er nog steeds cd’s te koop met liedjes van vroeger, vooral in kringloopwinkels zijn ze te vinden.

Als er eenmaal een begin is gemaakt aan zingen, laat dan de persoon met dementie zoveel mogelijk zelf zingen. Neem niet de leidende rol maar laat je leiden. Vaak komen tijdens het zingen de teksten van de liedjes vanzelf naar boven. Vooral refreinen doen het goed.

Als de persoon met dementie niet meer zelf kan zingen, zing dan voor de persoon of zet herkenbare liedjes aan. Aan de lichaamstaal kun je dan zien of het gewaardeerd wordt of niet.

 

 – Muziek luisteren ☆☆

Samen naar muziek luisteren is ontspannend en heeft bijna een mediterende werking.

  • Ga in een gezellige ruimte zitten, b.v. de woonkamer.
  • Kies samen met de persoon met dementie de muziek uit waar naar geluisterd wil worden.
  • Zorg dat de persoon met dementie in een comfortabele stoel zit en schenk een kopje koffie of thee en zet de muziek aan.
  • Zorg ervoor dat het volume niet te zacht maar ook niet te hard staat. Afhankelijk van het soort muziek. Klassieke muziek moet vaak wat harder staan omdat je anders de zachtere gedeeltes minder goed kan horen.
  • Moderne muziek zal bij ouderen met dementie niet zo snel in de smaak vallen. Meestal zal het muziek zijn uit de jaren tussen 1930 en 1970.

Jongere mensen met dementie zullen waarschijnlijk wel de voorkeur geven aan moderne muziek. Nederlandstalig muziek doet het ook goed m.n. Frans Bouwer, Marianne Weber e.d.

Laat de muziekactiviteit niet te lang duren en probeer wat in muziek te variëren.

Het kan gebeuren dat de oudere met dementie in slaap valt, vooral bij rustige muziek. Dit betekend dat het ontspannend werkt.