Ontspanning

 

 – Massage ☆☆☆

Massage werkt ontspannend, het ontspant de spieren en zorgt voor een regelmatige ademhaling en hartslag. Daarnaast bevordert het de bloedsomloop en werkt het rustgevend.

Het soort massage dat gegeven kan worden is afhankelijk van niveau en wensen van de persoon met dementie. De handen masseren kan bijna altijd en zowel bij mannen als vrouwen.

Zorg voor de juiste materialen:

– Massageolie

– Handdoeken

– Massagehulpmiddel (er bestaan verschillende soorten van verschillende materialen)

– Rustige muziek (meditatie, relax, klassiek e.d.)

– Zacht licht (geen felle lampen)

Laat de persoon met dementie in een ontspannen houding in een prettige stoel zitten of in bed liggen.

Zet rustige muziek aan en dim het licht, of gebruik een kleurenlamp als deze beschikbaar is.

Begin bij het masseren van de handen om zo te ontdekken of het als prettig ervaren wordt.

Smeer de hand in met olie en masseer de vingers een voor een, niet te hard. Ga vanuit daar verder met de rest van de hand en de onderarm. Blijf in contact met de persoon met dementie en vraag af en toe of het prettig gevonden wordt.

Masseer ongeveer 10 minuten per hand.

Er zijn massageapparaten te koop (handmatig en elektronisch) waarmee b.v. de rug gemasseerd kan worden. Dit kan ook gedaan worden met kleding aan.

Op youtube zijn filmpjes te vinden waar je kan zien hoe je het beste kunt masseren.

Veel ouderen met dementie ontspannen al als de handen gemasseerd worden en de sfeer om hen heen ontspannen is.

 

 – Voorlezen ☆☆☆

Er komt een moment waarop mensen met dementie niet meer in staat zijn om zelf iets te lezen. Als het dan nog wel lukt om te luisteren is het een optie om luisterboeken aan te bieden, maar als dit ook niet meer gaat dan kan men overgaan op voorlezen.

Kies een rustige omgeving waar je met z’n tweetjes kan gaan zitten. Zorg dat de persoon met dementie in een ontspannen houding zit of ligt.

Kies korte verhalen uit om voor te lezen. Let erop dat de verhalen eenvoudig en begrijpelijk geschreven zijn, maar dat het niet kinderachtig is. Kies ook een onderwerp waar de persoon met dementie interesse voor heeft.

Naast korte verhalen zijn er ook gedichten, mopjes, spreuken, teksten van liedjes om uit voor te lezen. Het leuke aan het voorlezen van teksten van liedjes (o.a. bekende oude kinderliedjes) is dat ze voor ouderen met dementie vaak herkenbaar zijn. Het kan zomaar gebeuren dat je van lezen naar samen zingen gaat.

Maak de voorlees sessie niet te lang, mensen met dementie kunnen zich meestal niet lang ergens op concentreren.