Parkinson dementie

 

Parkinson dementieparkinson

De ziekte van parkinson is vernoemd naar de Engelse arts James Parkinson. Het is een hersenziekte waarbij cellen die dopamine produceren langzaam afsterven. Door het tekort aan dopamine worden spierbewegingen aangetast en gaan de ledematen beven. Spieren worden stijf waardoor het lichaam moeizaam op gang komt.

 

Diagnose en symptomen

De diagnose parkinson wordt gesteld aan de hand van symptomen. De eerste verschijnselen beginnen over het algemeen in de leeftijd tussen 50 en 70 jaar. Na het zeventigste jaar wordt de kans op parkinson steeds groter.

De volgende symptomen kunnen wijzen op de ziekte van parkinson:

– Tremoren (trillende armen en benen).
– Schuifelend en langzaam lopen.
– Verstoorde lichaamshouding.
– Verstoord spraakvermogen.
– Traag reageren op vragen.
– Emotie verdwijnt uit spraak en gelaat.
– Verstoring van spieren, ook in gezicht waardoor er slikproblemen ontstaan.
Parkinson en dementie

Omdat de ziekte van parkinson een hersenziekte is kan de patiënt, naarmate de ziekte vordert, dementie krijgen. Ongeveer 35 tot 55 procent van de parkinson patiënten krijgt dementie. In de meeste gevallen uit zich dit door vertraging van het denken en spreken. Geheugenproblemen heeft de patiënt voornamelijk bij het zelf ophalen van informatie. Informatie die aangeboden wordt kan de patiënt nog wel herkennen.
Bij sommige patiënten lijkt de parkinson dementie meer op de ziekte van Alzheimer.

Behandeling

Helaas bestaat er geen behandeling die de ziekte van parkinson kan genezen. er zijn wel medicijnen waarmee het ziekteproces vertraagd kan worden. Er is ook medicatie die de tremoren helpt verminderen.

Wilt u meer uitgebreide over de ziekte van parkinson en dementie?  Klik dan hier

Leave a reply