Sociale activiteiten

 

 -Bezoek samen het Alzheimer café

Deze activiteit is m.n. geschikt voor mensen in de beginfase van dementie. Deze mensen beseffen dat ze een ziekte hebben en moeten dit verwerken. Een bezoek aan een Alzheimer Café kan informatie en herkenning bieden.

In het hele land zijn Alzheimer Cafés, deze worden georganiseerd door Alzheimer Nederland. Via de website van Alzheimer Nederland is te zien waar en wanneer ze plaatsvinden. Lijst met cafés in Nederland, klik hier

Elk café bespreekt zelf gekozen onderwerpen, nodigt sprekers uit met kennis over een bepaald onderwerp dat met dementie te maken heeft en heeft de nodige expertise in huis om al uw vragen te beantwoorden.

De cafés zijn een avond in de maand open en de toegang is gratis. Veel cafés bieden de mogelijkheid om u op te halen en thuis te brengen als u zelf geen vervoer kunt regelen.

Als de persoon met dementie zich in een gevorderd stadium van de ziekte bevindt heeft het geen meerwaarde om samen naar het café te gaan, het is dan beter om als familie of mantelzorger alleen te gaan.

Website Alzheimer Nederland : www.alzheimer-nederland.nl 

 

 – Gezelschapsspelletjes ☆☆

Vroeger was het veel normaler om met het gezin een gezelschapsspel te doen. Samen aan de grote tafel spelletjes spelen zoals: ganzenbord, mens erger je niet, boter kaas en eieren, vier op een rij, dammen, schaken, kaarten enz.

Veel ouderen vinden een gezelschapsspel leuk om te doen. Voor mensen met dementie is het leuk omdat het herkenbaar is en vaak zijn ze nog lange tijd in staat om een spelletje te spelen.

Mens erger je niet en ganzenbord zijn het makkelijkst om te doen omdat je bij deze spelletjes redelijk onopvallend de persoon met dementie kunt helpen als het niet goed lukt.

Stel een spel voor of vraag wat de ander wil spelen. Ga samen aan een tafel zitten en zorg dat de persoon met dementie in een actieve houding op een stoel (evt. met armleuningen) zit.

Leg het spel op tafels en leg de regels op eenvoudige manier uit. Pas de regels waar nodig aan. Dit kan door b.v. bij mens erger je niet het verplicht zes gooien achterwege te laten.

Geef de persoon met dementie de tijd om de dobbelsteen te gooien, te kijken wat er gegooid is, na te denken over de zet en het poppetje te verzetten. Help waar nodig, maar grijp niet te snel in.

Het spel hoeft niet tot het einde gespeeld te worden, het gaat om het plezier tijdens het spelen.

Probeer de persoon met dementie niet te verbeteren als er een fout gemaakt wordt, dat is niet belangrijk. Een spelletje spelen met iemand met dementie kent alleen maar winnaars.

Spelletjes die gespeeld kunnen worden:

  • – Mens erger je niet
  • – Rummycup
  • – Ganzenbord
  • – Vier op een rij
  • – Boter, kaas en eieren
  • – Domino
  • – Kaarten (pesten, jokeren)