Vasculaire dementie

vasculair

Vasculaire dementie

Vasculair, het woord zegt het al. Een vorm van dementie die met de vaten te maken heeft. In de meeste gevallen is deze vorm van dementie een gevolg van een beroerte. Na een beroerte sterven bepaalde gebieden in de hersenen af, dit komt door een verstoring van de bloedtoevoer naar de hersenen, het gevolg van de beroerte.
15% van de mensen met dementie heeft vasculaire dementie die het meest voorkomt bij mensen tussen de 65 en 75 jaar, vaak hebben patiënten al hart en vaatziekten voordat ze een beroerte krijgen.

Symptomen

De symptomen die vasculaire dementie horen zijn vergelijkbaar met die van andere vormen van dementie. De patiënt raakt gedesoriënteerd, last van geheugenverlies en problemen met de spraak.
Symptomen:
– Geheugenproblemen
– Verwarde spraak
– Dwaalgedrag
– Slechte concentratie
– Moeite hebben met opvolgen van instructies
– Oogproblemen
– Incontinentie
– Niet met geld om kunnen gaan

Het verschil met andere vormen van dementie is dat het ziekteproces bij vasculaire dementie sneller gaat. Als drie maanden na de beroerte de symptomen zich openbaren dan is er meestal sprake van vasculaire dementie. De overlevingskans 5 jaar na de diagnose is 39%.
Vasculaire dementie is niet te genezen, wel is het mogelijk de ziekte proberen te vertragen door een gezonde levensstijl (gezond eten, niet roken, regelmatig leven, actief blijven). Als vanaf jonge leeftijd een gezonde leefstijl gehanteerd wordt dan verkleint men de kans op hart en vaatziektes en daarmee ook de kans op vasculaire dementie. Dit omdat de ziekte een direct gevolg is van hart en vaatziektes.

Uitgebreide informatie over Vasculaire dementie kunt u vinden op Alzheimer Nederland

 

 

Leave a reply