Syndroom van Korsakov

 

Ziekte van Korsakov

Het sydroom, of ziekte, van Korsakov is een onherstelbare geheugenstoornis die veroorzaakt wordt door teveel alcohol gebruik in combinatie met een vitamine B1 tekort.  De ziekte is vernoemd naar de Russische psycholoog Sergej Korsakov.

Diagnose en symptomen

De diagnose zieke van Korsakov is niet zo snel gemaakt. Er gaat een lange en moeilijke periode aan vooraf, een periode waarin de patiënt overmatig drinkt (meestal stiekem) en langzaam steeds slechter kan functioneren. Heeft de patiënt een betaalde baan dan zal hij/zij hier ook niet meer kunnen functioneren. Dit komt omdat het korte termijn geheugen aangetast wordt en men het overzicht hierdoor kwijt raakt.
De intelligentie blijft intact en de patiënt gaat confabuleren (het vertellen van verzinsels, meestal om leemten in het geheugen op te vullen). Doordat de verhalen zo overtuigend verteld worden is het moeilijk om de ziekte van Korsakov bij de patiënt te herkennen.

Symptomen die bij Korsakov horen zijn:
– Geheugenstoornis, korte termijn.
– Confabuleren, dit neemt na verloop van tijd af.
– Zelfoverschatting.
– Vervlakking van de gevoelsbeleving.
– Geen ziektebesef hebben.
– Sociale normen worden losgelaten.

Behandeling

De ziekte van Korsakov is niet progressief, als de patiënt stopt met drinken en gezond gaat eten zal de ziekte stabiliseren en kan het zelfs iets verbeteren. De ziekte is echter niet te genezen omdat aangetaste hersencellen niet kunnen herstellen of nieuw worden aangemaakt.
Sommige functies en vaardigheden blijven intact waardoor de patiënt vaardiger overkomt dan hij/zij in werkelijkheid is. Mensen met Korsakov begeleiden dienen op een speciale manier benaderd te worden, anders dan bij mensen met dementie. Ze moeten begeleid worden in het brengen en behouden van structuur in hun leven en kunnen hierin niet losgelaten worden, ze hebben altijd begeleiding nodig.
Korsakov patiënten hebben ook hulp nodig om te voorkomen dat ze weer gaan drinken.

Wilt u meer weten over de ziekte van Korsakov? klik dan hier

 

Leave a reply